REÇEL

Kadınlar Camilerin Neresinde?: Kovulduğumuz Yerden Camiye Geri Dönüyoruz

Bir arkadaşımız kapalı kadınlar kısmının dışında oturduğu için cami imamı tarafından herkesin önünde azarlandı ve kovuldu.

Kadınlar Camilerde Kampanyası kendini şöyle anlatıyor:

“Kadınların camilerdeki konumunu iyileştirmeyi dert edinen bir grup kadın olarak Ekim 2017’de “Kadınlar Camilerde” kampanyasını başlattık. O zamandan beri camilerde buluşuyor ve neler yapabileceğimizi tartışıyoruz.

Şimdiye kadarki tartışmalarımızda camilerdeki kadın yerlerinin küçük ve eşitsiz olmasından, engellilerin ve yaşlı kadınların camilere erişimindeki kısıtlılıklara, abdesthanelerin yetersizliği ya da kirliliğinden, kadınların kendilerini camilere ait hissedememesine kadar birçok meseleye değindik.

Henüz bir araya gelemediğimiz kadınların da bu konuda benzer veya farklı dertleri olduğunu biliyoruz. Bir araya gelirsek bu dertleri paylaşabileceğimize, azaltabileceğimize, ve çözüme kavuşturabileceğimize inanıyoruz. Gelin, bu çabayı birlikte büyütelim!

Kadınlar Camilerde olarak, her hafta Cuma günleri saat 18.30’da Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nde gerçekleştirdiğimiz buluşmalara sizleri de bekliyoruz. Buluşmalarımızdan ve diğer etkinliklerimizden haberdar olmak ve bizimle iletişime geçmek için sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.”

Yakın zamanda çalışmalarına başlayan bu kampanya, geçtiğimiz hafta “Neyi İspatlamaya Çalışıyoruz” isminde bir yazıyı dolaşıma soktu. Yazının ardından #kadınlarcamilerde ve #NeyiİspatlamayaÇalışıyoruz hashtag’leriyle görseller paylaştı. Kısa zamanda oldukça olumlu tepkiler alan bu sosyal medya kampanyasını bir sonraki adıma taşıyan grup, “Fatih Camii’nde Kovulduğumuz Yerde Namaza Çağrı” başlıklı bir etkinlik düzenliyor. 15 Mart Perşembe günü, saat 13.00’de kadınları namaza çağırdıkları bu etkinliğin metni ise şöyle:

“Yakın zamanda Fatih Camii’nde yaşanan, bizi oldukça üzen olaya sitemizde de yer verdik. Bir arkadaşımız kapalı kadınlar kısmının dışında oturduğu için cami imamı tarafından herkesin önünde azarlandı ve kovuldu.

http://kadinlarcamilerde.com/neyi-ispatlamaya-calisiyoruz/

Böylesi bir olay bir daha asla yaşanmasın, hiç bir kadın Allah’ın evinden kovulmasın istiyor, bu olayların üstesinden ancak birlikte hareket ederek gelebileceğimizi düşünüyoruz.

Ve sizleri Fatih Camii’nde, arkadaşımızın kovulduğu yerde, hep birlikte namaz kılmaya çağırıyoruz.

Bizimle kadınlarcamilerde@gmail.com adresimizden iletişime geçebilirsiniz.”

Biz de Reçel Blog olarak yakından takip ettiğimiz bu oluşumu destekliyoruz ve orada olacağız!

3 yorum

  • Bu tip imamlar kadınların hayatın,toplumun ve caminin bir parçası olması gerektiğini sağlıklı bir toplum ve yaşanan bir din için bunun olmazsa olmaz olduğunu,modern hayatın getirdiği hırs,bu hırsın ve bireyciliğin şekil değiştirmiş yeni putlarını ancak uhrevi ve dingin,insanı sakinleştirip tüm dünyevi hırslarından arındıran ve tekrar insan olabilmek,erkeğin erkek,kadının kadın gibi özüne döndüğü mekanlara ihtiyaç duyduğunu anlardı.

  • Bir feminist ve bir ateistim. Uğradığınız haksızlığa karşı yanınızdayız. Özgürce ibadetinizi eşit şartlar altında gerçekleştirme hakkınız var ve cesaretinizden ötürü sizleri tebrik ediyorum. Şahanesiniz arkadaşlar… Kadınlar dünyanın her köşesini daha iyi kılıyor.