Yazar: Rümeysa Çamdereli
Son beş yıldır farklı nedenlerle, farklı platformlar ya da kampanyalar dolayısıyla akademik araştırmalar ya da röportajlara cevap oluşturmaya çalışıyorum. Bu sorular arasında en zorlarından biri ise “Bir Müslüman feminist kadın hareketinden söz edebilir miyiz?” Bu sorunun cevabına dair elimde veriler, sayılar yok, araştırmalar yok. Elimde olan tek şey, son dönemde feminist itkilerle ve kamusal alanda Müslüman kimliğiyle mücadele vermeye çalışan, çok değerli ve kadınların hayatları için her geçen gün daha güzel katkılar sağlayacak platformların ve kampanyaların bir parçası haline gelme şansına erişmem. Bu platform ve kampanyalarda çok fazla güzel kadın tanıdım; gözlerinin içi parlayan, yeni tartışmalara aday, eskinin mirasını dert eden, ama yapmak istediklerine isim bulamayan, karşısında her zaman ulaşabileceği bir kurumsallık göremeyen.
Tüm bu süre içerisinde Allah’ın bir lütfu olarak sivil toplum içerisinde çalışmaya başladım. Allah’ın bir lütfu olarak diyorum çünkü yıllar önce söyleseler aklımın ucundan bile geçmezdi, buna yönelik hiçbir tahayyülüm yoktu. Ama bu işe başladıktan, işi öğrendikten, alana belirli bir oranda hakimiyet sağladıktan sonra farklı platform ve kampanyalarda karşılaştığım kadınların da böylesi bir kurumu olmasının ve hatta bu kurumla da birlikte bir mekanının olmasının ne kadar değerli olduğunu düşünmeye başladım.
Sonrasında bu düşünceyi etrafımda şimdiye kadar birlikte iş tuttuğumuz, farklı eylemliliklerde, etkinliklerde karşılaştığımız kadınlarla paylaşmaya başladım. Onların da benzer bir heyecanla bu hayalime cevap oluşturması sonrasında yedi kadınla birlikte Havle Kadın Derneği’ni kurduk, Ekim 2018. Şimdi yirmi kişiyiz, sayılarımızı da biriktirmeye başladık ☺
Havle ismini bugüne kadar önemli bir birikimi bize devreden Müslüman feminist kadınlara, referansla koyduk derneğimize. Hidayet Tuksal bir gün bir söyleşi esnasında şöyle diyor: “Bir gün gelecek, genç kadınlar Havle’nin Kızları adında bir dernek kuracak, ben de gidip üye olacağım”. Derneğimizde şimdiye kadar bu alanda mücadele etmiş kadınların geleneğini görerek, bu mücadeleyi barındırarak, gelecek nesillerin sözünü ve ihtiyaçlarını da hesaba katıp dönüşecek şekilde bir kurum inşa etmek derdindeyiz. Manifestomuzda ifade ettiğimiz üzere Havle’nin örnekliğinin bizim için anlamı şöyle:
“Havle Bint-ii Salabe, eşi tarafından uğratıldığı haksızlığa itiraz eden Müslüman bir kadındı. Rabbimizin, Havle’nin duası ve yakarışları üzerine Mücadele suresinin ilk dört ayetini Peygamberimize vahyettiği bilinmektedir. Havle bize, haksızlığa karşı durmadaki kararlığı ile ilham olmuştur. Biz, kendini Müslüman ve feminist olarak tanımlayan kadınlar olarak, Allah katında üstünlüğün cinsiyetle değil takva ile ölçüldüğüne (Hücurat:13), kadın ve erkeğin birbirinin velisi olduğuna (Tövbe:71) inanıyoruz.”
Derneğimizin kısa tanıtımını şu şekilde paylaşıyoruz:
“Havle Kadın Derneği, kadınların ve bilhassa kendini Müslüman kimliğiyle tanımlayan kadınların hayatın her alanında karşılaştıkları zorluk ve engelleri tespit etmek ve bunlarla mücadele etmek amacı ile kurulmuştur. Bu amaç doğrultusunda savunacağı teorik ve pratik yaklaşımlar/ çözümler, feminizm ve kadın hareketlerinin birikiminden beslenecek ve bu birikime katkıda bulunacaktır.” Manifesto metnimizin devamını merak edenleri şuraya alalım.
Havle Kadın Derneği’nin mekanıyla, kurumsal kimliğiyle, Müslümanlık, feminizm ve Müslüman feminizmle ilişkili çalışma yapan, yapmaya aday olan tüm kadınlara bir zemin oluşturmasını hayal ediyoruz.
Siz de derneğimizle ilgili daha fazla bilgi almak, bizimle iletişime geçmek, çemberlerimize dahil olmak isterseniz aşağıdaki formu doldurabilirsiniz:
https://forms.gle/aRbzi7ZWqec2TeTc8
İlerleyen günlerde başta bahsettiğim soruya (“Müslüman feminist bir kadın hareketinden söz edebilir miyiz?”) birlikte cevap buluruz belki bu şekilde…
Bizi sosyal medya üzerinden takip etmek isterseniz:
https://www.instagram.com/havlekadin/
Havle -müslüman -ve feminist çok çelişkili olmuş feministilk yapabilirsiniz bu bizi ilgilendirmez ama Müslümanlıkla birleştirmek oldukça rahatsız edici önce islamı iyi anlamak lazım Müslümanlık yeterli gelmemiş size tam anlamıyla içselleştirememişsiniz feminitlik katalım demişsiniz sizi kınıyorum
Harikasınız, öpüyorum, kucaklıyorum ve hemen kayıt oluyorum. Ne büyük eksiklikti, çok mutlu oldum yaaa ☺️☺️☺️ Müslüman ve feminist kelimelerini birleştirme cesareti gösteren kadınlar muhteşemsiniz.