REÇEL

Batının Savaşı: Darbe

Bir umut varsa, önümüzdeki büyük sıkıntılara rağmen savaşa, darbeye, militarizme beraber karşı koymaktan geçiyor.

Yazar: Feyza

 13719669_1620739818239031_82815141196880401_o

Sokağa çıkan halk konusunda gerilimli tartışmalar içindeyiz. Herkes kendi seslerini alıp çıkar sokağa, tencere tava sesinden ürperen insanlar şimdi tekbir sesleriyle sokaktalar. Onların tekbirleri de başka bir korku üretiyor. Bense bu meseleyi bu gerilimden çıkarıp, “savaş” bağlamında düşünmeye çalışıyorum. Televizyonda, ağır yaralı bir yakınını hastanede bekleyen bir adam “vurulduğuna değil kurşunun geldiği yere yanıyorum” dedi.

Görünen o ki Türkiye’nin doğusu için savaş neyse, batısı için darbe oymuş. Siyasi görüşümüzden bağımsız olarak hepimizi on yıllar sürecek bir şiddet ve siyasetsizlik ortamına götürecek tanklara karşı kendini savunmak ve gücü yettiğince mücadele etmek hakmış. Üniforma siyasete ağır silahlarla müdahale ettiğinde “Batıdakiler” için saygınlığını ve meşruiyetini kaybedip düşmanlaşıyormuş.

Şimdi darbeye karşı yalınayak yürüyen Batıdakilerin anlaması gereken bir hakikat var ki, bugün sokaklarda sivillere yöneltilen silah ilk defa sivilleri vurmadı. Batı’nın savaşında kendini savunanlar, bugün hain dedikleri askerlerin işledikleri başka suçları da görecekler mi? Olağanüstü hallerle, faili meçhullerle, ablukalarla işledikleri suçların cezasızlığından güç devşirdiklerini, bu cüretin, bu temelsiz özgüvenin ellerindeki kandan geldiğini hep birlikte anlayacak mıyız?

Bir umut varsa, önümüzdeki büyük sıkıntılara rağmen savaşa, darbeye, militarizme beraber karşı koymaktan geçiyor. Karmaşadan, eksenimizi kaybetmekten, kaosu fırsata çevirmek isteyenlerden korkuyoruz. Ama korkuyla bir yere varılmaz. Bütün korkuları bertaraf etmek için barışmaktan başka çaremiz yok. Hepimiz birbirimizle barışalım. Militer bir rejim en büyük ortak korkumuzsa, militarizmi faşizmi her yönüyle konuşalım. Çok yorulduk çok yıprandık. Yeni bir yol bulalım. Birbirimizin sesine kulak verelim. Birbirimizin korkularına kulak verelim. Sonsuz kere haklı olmaktan vazgeçelim. Yıllardır yerleşmiş öfke ve nefret ekseninden bir adım geri atalım. Kendimizle yüzleşelim. Bizi barışa götürecek ortak alanlar inşa edelim.

* Yazıya şu linkten de ulaşabilirsiniz: http://www.sivilsayfalar.org/batinin-savasi-darbe/

Feyza |REÇEL

Yorum Ekle